Atelier de Ontmoeting
Creativiteit is de ontmoeting tussen fantasie en materiaal
JOKE VISSER, keramische objecten

Joke werkt vanuit de intentie zichzelf te verwonderen en beperkt zich daarom niet tot klei. Ze kiest verschillende materialen en combineert traditionele en experimentele technieken. Haar keramische sculpturen vinden hierdoor een nieuw evenwicht.

Thema’s als kwetsbaarheid, puurheid en esthetiek staan centraal in haar werk. Het gaat haar om het ritueel van het creëren, om het fysieke van de ritmes.

WERKWIJZE
Vanuit haar streven naar verwondering ontstaat een zoektocht naar materialen en technieken. Het materiaal is daarin leidend en de klei het vertrekpunt. 
De grenzen van klei rekt Joke op door het te combineren met garens, metaaldraad en vacht van schaap of geit. Het experiment leidt tot een nieuw beeld waarin de tegengestelde materiaalbeleving verrijkend werkt en het geheel versterkt.

Proces, tijd en ruimte zijn belangrijke aspecten van Joke’s werk. Natuurlijke materialen, zoals klei, steen en garens eisen discipline en zorgvuldigheid en worden daarmee onderdeel van het afgeronde werk.

INSTALLATIES
In de installaties krijgen natuurlijke vormen in al hun puurheid gestalte. Dit beeld wordt versterkt door gebruik te maken van de kracht van herhaling.

Joke reproduceert bestaande vormen uit de natuur, zoals eieren, zaaddozen en venkels. Het ambachtelijke proces, van het maken van de mal tot het gieten met klei en het afwerken van het object, geeft ieder werk een persoonlijk karakter.