Atelier de Ontmoeting
Creativiteit is de ontmoeting tussen fantasie en materiaal
Biografie

Biografie Joke Visser (1958)

De aanwezigheid van kunst is een vanzelfsprekendheid in mijn leven. Ik groeide op in een familie met kunstenaars en -verzamelaars. Kunst was het onderwerp van gesprek in het huis van mijn grootouders, waar ik vaak te vinden was. Creatieve uitingen werden van kinds af aan gestimuleerd; eerst in klei en later ook steen.

Na mijn middelbare school koos ik voor een sociale studie (Klinische- en orthopedagogiek aan de Rijksuniversiteit in Leiden) en ontwikkelde ik me verder op artistiek gebied. Tot op de dag van vandaag combineer ik het kunstenaarschap met projectmanagement, gericht op inclusie van kinderen en jongeren met een beperking.

Ik ben deels autodidact en aanvullend geschoold op verschillende academies. In 2003 deed ik de vooropleiding aan de Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht en kort daarna een deel van de Fotoacademie in Amsterdam. Van 2008 tot 2011 participeerde ik in het Upgraders-programma van ArteZ, de Kunstacademie in Arnhem. Regelmatig werk ik samen met andere kunstenaars. Behalve uitvoerend beeldend kunstenaar ben ik ook inspirator en begeleider van deelnemers aan mijn cursussen en workshops.


Over mijn werk

Thema’s als kwetsbaarheid, puurheid en esthetiek staan centraal in mijn werk. Het gaat mij om het ritueel van het creëren, het fysieke van de ritmes. Proces, tijd en ruimte zijn belangrijke aspecten van mijn werk. Natuurlijke materialen, zoals klei, steen en garens eisen discipline en zorgvuldigheid, die daarmee onderdeel worden van het afgeronde werk.

Mijn sculpturen in steen zijn doorgaans organisch van vorm. Dat maakt mijn werk herkenbaar en toegankelijk. De sculpturen lijken uit afzonderlijke delen samengesteld, waardoor een gelaagdheid ontstaat die nieuwsgierig maakt. De lagen creëren smalle ruimten en kieren. Een glimp van licht kan vanuit een hoek worden gevangen en gereflecteerd vanuit een andere.
De ‘zachte’ uitstraling van de sculpturen nodigt uit tot aanraken.

Ook mijn keramiek heeft de natuur als inspiratiebron. Ik laat mij in mijn werk graag verrassen en beperk me niet tot klei. Ik maak keramische sculpturen die een nieuw evenwicht vinden in verbinding met contrasterende materialen, zoals vacht van schaap of geit, garens en metaaldraad

Voor een deel van mijn werk maak ik gipsen mallen van bestaande vormen uit de natuur, zoals zaaddozen, aubergines en venkels. Natuurlijke vormen krijgen in al hun puurheid gestalte. Het ambachtelijke proces van het maken van de mal tot het gieten en afwerken van het object, geeft ieder werk een persoonlijk karakter. Het gebruik van mallen maakt het mogelijk om installaties te creëren waarin de kracht van herhaling het beeld bepaalt. Mijn 'landschappen' zijn hiervan stille getuigen.

Zie ook mijn Profiel